YLEISTÄ

LATTIA
Sikalan lattia ei saisi olla liian karkea tai epätasainen, jotta se ei aiheuta sioille sorkka tai ihovaurioita. Suosittu materiaali on esim. betoni, joka antaa kesällä viileyttä, mutta saadaan kuivikkeella lämpimämmäksi. Nykyasetusten mukaan sikojen makuualueilla ei saisi käyttää minkäänlaista rei`itettyä lattiaa ja se on pidettävä kuivana ja puhtaana.

KUIVIKKEET
Kuivike on sioille tärkeä sekä terveyden, että virikkeellisyyden kannalta. Se imee itseensä kosteutta, eristää hyvin ja on pehmeä. Varsinkin porsaille se antaa tarpeellista lämpimän tuntua. Aikuinen sika saattaa kesähelteellä maata pelkällä betonilla mutta suosii yleensä ottaen aina kuivikkeellista makuualustaa. Riittävä kuivikkeen määrä antaa sioille mahdollisuuden tonkia sekä tyydyttää pesänrakentamistarvettaan.


LÄMPÖTILA
Lämpötila on tärkeä nimen omaan porsaille koska porsaiden lämmönsäätelykyky on vielä huono. Ne hakeutuvat emakon lähelle lämpimään luonnostaan ensimmäisten päiviensä aikana mutta ovat tällöin vaarassa litistyä emakon alle, tämän vaihdellessa asentoa. Siksi onkin hyödyllistä järjestää porsaille erillinen makuualue porsimiskarsinaan. Porsaille tehtävä makuualustan tulisi olla puhdas ja lämmin koska ne tarvitsevat n.30
°C:n lämpötilan pysyäkseen virkeinä jotta ne imevät hyvin ternimaitoa. Makuualueen riittävän lämpötilan saavuttamiseksi voidaan käyttää esim. lattialämmitystä, lämpöpumppuja, erilaisia makuualustoja tai riittävän runsasta kuivitusta. Sika ei läähätä tai hikoile, joten se säätelee ruumiinlämpöänsä siirtymällä sopivanlämpöiseen tilaan. Lämpötilan vaihtelut, veto tai kuumuus ovat sioille stressitekijöitä. Porsitusosastolla sopiva lämpötila on n. 18°C.

VALAISTUS JA MELU
Vaikka sika on valaistukseen sopeutuvainen eläin, yleensä ottaen yli 8 tuntia vuorokaudessa kestävä riittävä valaistus olisi parhain. Liian vähäinen valon määrä lisää loukkaantumisriskiä. Porsitus- ja tiineytysosastoilla valaistuksen määrä enimmillään n. 8 tuntia ja pimeän ajan tulisi olla pitkä kaikkina vuodenaikoina. Tiineiden osastolla valaistus saisi kestää jopa 16 tuntia ja loppu vuorokaudesta tulisi olla pimeää. Sika ei saisi olla jatkuvasti alttiina melulle joka ylittää 65 dB. Melu on sialle stressitekijä ja voi esim. vaikeuttaa emakon ja porsaan välistä vuorovaikutusta. Yleinen melunaiheuttaja voi olla esim. rikkinäinen ilmastointilaite.


ILMANLAATU
Huono ilmastointi voi johtaa pahimmillaan kasvutappioita ja kuolleisuutta ja se onkin varsinkin lihasikaloiden merkittävimpiä ongelmia. Ilmassa ei saa olla haitallisia määriä pölyä ja haitallisia kaasuja. Myös kosteus olisi pyrittävä pitämään sopivalla tasolla riittävällä ilmastoinnilla. Toimiva ilmastointi vaatii ilmatilaa n. 3,5 m3/eläin.
sika2.JPG